
Sałatka z brokułem i olejem czosnkowym – pyszna i zdrowa!
Sałatka z brokułem – pomysł ma lekką kolację
Super szybki i prosty przepis na lekką i smaczną kolację? Sałatka z brokułem i dodatkiem zimno tłoczonego oleju czosnkowego, który nada jej wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat będzie wprost idealna! Koniecznie ją wypróbuj!
Składniki na sałatkę z brokułem i olejem czosnkowym
Do wykonania sałatki brokułowej przygotuj:
- ½ większego brokuła,
- czarne oliwki bez pestek, przekrojone na pół – 12 sztuk,
- czerwona cebula – 1/4 sztuki, pokrojonej w cienkie piórka,
- tofu wędzone pokrojone w kostkę – około 1×1 cm – 150 g,
- olej ziołowy czosnkowy zimno tłoczony, nieoczyszczony Olvita – 2 łyżeczki,
- podprażone krótko na suchej patelni nasiona konopi obłuszczonej Olvita – 1 łyżka,
- 2 pomidory lub pomidorki koktajlowe,
- opcjonalnie komosa ryżowa,
- opcjonalnie krewetki.
Wykonanie przepisu
Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki. Warzywo gotujemy na parze lub w osolonej wodzie – najlepiej, aby brokuł pozostał półtwardy (sprawdzamy widelcem). Po ostygnięciu brokuła dodajemy do niego pozostałe składniki: czarne oliwki bez pestek, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i kosteczki wędzonego tofu. Całość składników delikatnie ze sobą mieszamy. Następnie do przygotowanej sałatki dodajemy pokrojone na cząstki pomidora i (opcjonalnie) krewetki. Sałatkę skrapiamy olejem czosnkowym i posypujemy podprażonymi nasionami konopi. Sałatkę z brokuła polecamy podawać z wcześniej przygotowaną komosą ryżową lub pełnoziarnistym pieczywem.
Przepis godny polecenia! Życzymy wszystkim smacznego!
Jeśli nasz przepis Ci się spodobał prosimy o like’a 🙂
Zaobserwuj naszego bloga, aby nie przegapić kolejny przepisów!
Będzie nam miło, jeśli zawitasz również na naszego Facebooka